Ga verder naar de inhoud

Veldrijden middenin het mijnlandschap

Voor de 7de keer vond de veldritwedstrijd Exact Cross plaats op be-MINE. Arne Baers was een van de deelnemers. We spraken hem op de vooravond van een doorbraak in het hoogste toneel van het veldrijden. Hij vertelde hoe het voelt om zijn sport uit te oefenenen dichtbij huis, middenin het mijnlandschap. 

Arne Baers, Beringen

Wie? 

  • Naam: Arne Baers
  • Leeftijd: 21 jaar
  • Woonplaats: Beringen
  • Beroep: Cyclocrosser – semi prof bij Intermarché-Circus-Wanty 

In 2022 werd je nog 13de bij de elite en enkele jaren voordien won je de wedstrijd bij de junioren. Een straffe prestatie op een uitdagend parcours!

Arne: “Het Bikepark op de terril is een mooi parcours waar veel klimwerk bij komt kijken, maar klimmen is echt mijn ding. Deze wedstrijd ligt me wel. Ik mik dit jaar minstens op een plaats in de top tien. En als het even meezit, zelfs de top vijf.

Ook het Belgisch kampioenschap van 2026 zal hier plaatsvinden. Ben je er dan ook bij? 

Arne: “Absoluut, ik kijk er enorm naar uit. Al rijd ik dan niet meer bij de beloften. In dat geval zou ik zeker voor de overwinning gaan. Nu zal het deelnemersveld heel sterk zijn. Maar in zo’n cross weet je nooit wat er te gebeuren staat.” 

Ben je ook buiten de wedstrijden terug te vinden in be-MINE? 

Arne: “be-MINE is een geweldige plek met veel mogelijkheden. Fantastisch om dit zo dicht bij huis te hebben! Het spreekt dus voor zich dat ik vaker op het bikepark vertoef. Ik voer hier mijn intervaltrainingen uit, maar ook op rustdagen kom ik naar hier om mijn mountainbike uit te testen. De spannende afdalingen, enduro-lijnen genaamd, schrikken me niet meer af.”

be-MINE is een geweldige plek met veel mogelijkheden. 

Arne Baers

Waar vinden we je als je van de fiets afstapt? 

Arne: “Om mijn conditie te onderhouden kom ik vaak zwemmen op be-MINE en passeer ik tijdens mijn looptrainingen regelmatig de lange trappen van de Avonturenberg. Buiten het crossseizoen gaan we met een groepje vrienden ook regelmatig muurklimmen.”

En dat allemaal middenin het mijnerfgoed. 

Arne: “Inderdaad. Mijn grootvader werkte in de steenkoolmijn van Heusden-Zolder. Zelf ben ik niet zo vertrouwd met het mijnverleden, maar ik vind het leuk om hier rond te lopen. Het is een uniek decor waar je nooit op uitgekeken raakt.”