Verbinden en versterken
Het Kolenspoor verbindt én versterkt de Limburgse mijnregio. Provincie Limburg en de zeven Kolenspoorgemeenten slaan de handen in elkaar met een duidelijke missie voor ogen.
Beringen
Beringen
De Beringse mijnsite is uniek in Europa. Het is de enige Limburgse mijn waarvan het industriële hart nog helemaal intact is. Het gigantische complex van be-MINE is vandaag een mix van bruisend avontuur en boeiende geschiedenis. Met ruimte voor winkels, woningen, werkplekken en veel in- en ontspanning.
Heusden-Zolder
Heusden-Zolder
Langs de cités en door het groen. Op het Kolenspoor passeer je op een boogscheut de mijn van Zolder, die als allerlaatste van de Benelux haar deuren sloot. Het museum ZLDR Luchtfabriek blaast nieuw leven in dit monumentale gebouw. Je bewondert er hedendaagse kunst, krijgt een rondleiding van ex-mijnwerkers en vergaapt je aan de indrukwekkende persluchtcentrale, die frisse lucht vervoerde naar mijnwerkers 800 meter onder de grond.
Genk
Genk
Waterschei, Winterslag en Zwartberg. Genk telde maar liefst drie mijnen. Vandaag is al dat industrieel erfgoed omgetoverd tot een broeihaard voor creatieve geesten van allerlei slag. In Zwartberg is er Labiomista. Waterschei heet vandaag Thor Park, het laboratorium voor de technologie van morgen. En Winterslag gaat door het leven als C-mine, hotspot voor culturele fijnproevers.
As
As
In 1901 haalde André Dumont in As de allereerste steenkool naar boven. Ook al is er geen mijn, toch speelde de gemeente jarenlang een hoofdrol in het Limburgse mijnverhaal. Vanuit het station vertrokken mijnwerkers en kolen kriskras door de provincie. Vandaag bieden de wagons onderdak aan een bezoekerscentrum en een kunstproject met graffiti. 25 meter hoger tuur je vanop de uitkijktoren naar het Nationaal Park Hoge Kempen. Spot jij de terrils van Winterslag, Eisden en Waterschei in de verte?
Maasmechelen
Maasmechelen
Canada? Noorwegen? Maasmechelen. Aan het eind van het Kolenspoor vind je de vroegere mijn van Eisden. Hier krijgt vandaag de natuur vrij spel. Bovenop de terril kijk je uit over fotogenieke meren en de heuvels van Terhills. Je staat er aan de toegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen.
Houthalen-Helchteren
Houthalen-Helchteren
Al trappend op het Kolenspoor zie je ze opdoemen in de verte: de gigantische mijnschachten van Houthalen. Het zijn de grootste van hun soort in heel West-Europa. 71 meter lager wordt nagedacht over de technologie van morgen. De vroegere mijngebouwen zijn de thuisbasis van Greenville, een hub voor cleantech en circulaire economie.
Zonhoven
Zonhoven
Het Kolenspoor loopt dwars door de Teut, wat samen met Ten Haagdoorn het grootste heidegebied van midden-Limburg vormt. Je bent in Zonhoven, het hart van De Wijers. Met meer dan 1.000 vijvers goed voor eindeloos fiets- en wandelplezier.
Fietssnelweg en proeftuin
Eerst de fietssnelweg. We maken van de vroegere spoorweg een aaneengesloten fietssnelweg, helemaal van Beringen tot Maasmechelen. Het wordt een hoogwaardige verbinding die natuurgebieden, woon- en werkplekken en toeristische trekpleisters aan elkaar rijgt. Daarna komt de proeftuin. Het Kolenspoor wordt een testlocatie voor innovatieve mobiliteit. Elektrische deelfietsen? Slimme verlichtingspalen? Wie weet zijn ze op termijn te zien op het Kolenspoor.
Door het groen
Het Kolenspoor wordt geen grijze streep dwars door het landschap. Integendeel. We zoeken met alle partners naar manieren om de natuur errond te versterken en verbinden.
Enkele voorbeelden van natuurgebieden die je doorkruist als je op het Kolenspoor fietst: De Wijers en De Teut in Zonhoven en Nationaal Park Hoge Kempen in Maasmechelen.
Hotspots langs het Kolenspoor
Langs het Kolenspoor ontdek je heel wat innovatieve hotspots. De oude mijnsites komen opnieuw tot leven en zijn vandaag een hub voor kunst, design en duurzaamheid.
Beringen
Heusden-Zolder
Houthalen-Helchteren
Genk
As
Maasmechelen