Ga verder naar de inhoud

Verbinden en versterken

Het Kolenspoor verbindt én versterkt de Limburgse mijnregio. Provincie Limburg en de zeven Kolenspoorgemeenten slaan de handen in elkaar met een duidelijke missie voor ogen.

Beringen

Heusden-Zolder

Genk

As

Maasmechelen

Houthalen-Helchteren

Zonhoven

Wat is het Kolenspoor? Waar zal de fietssnelweg lopen? Wie werkt mee aan het project? Ontdek het in onze projectvideo.

Fietssnelweg en proeftuin

Eerst de fietssnelweg. We maken van de vroegere spoorweg een aaneengesloten fietssnelweg, helemaal van Beringen tot Maasmechelen. Het wordt een hoogwaardige verbinding die natuurgebieden, woon- en werkplekken en toeristische trekpleisters aan elkaar rijgt. Daarna komt de proeftuin. Het Kolenspoor wordt een testlocatie voor innovatieve mobiliteit. Elektrische deelfietsen? Slimme verlichtingspalen? Wie weet zijn ze op termijn te zien op het Kolenspoor.

Door het groen

Het Kolenspoor wordt geen grijze streep dwars door het landschap. Integendeel. We zoeken met alle partners naar manieren om de natuur errond te versterken en verbinden. 

Enkele voorbeelden van natuurgebieden die je doorkruist als je op het Kolenspoor fietst: De Wijers en De Teut in Zonhoven en Nationaal Park Hoge Kempen in Maasmechelen.

Hotspots langs het Kolenspoor

Langs het Kolenspoor ontdek je heel wat innovatieve hotspots. De oude mijnsites komen opnieuw tot leven en zijn vandaag een hub voor kunst, design en duurzaamheid.

Beringen

Heusden-Zolder

Houthalen-Helchteren

Genk

As

Maasmechelen