Ga verder naar de inhoud

Thor Park verenigt erfgoed, natuur en innovatie

In Waterschei lag ooit een van de zeven steenkoolmijnen in het Kempens steenkoolbekken. Tussen 1924 en 1987 produceerde de mijn maar liefst 72 miljoen ton steenkool. Ze voorzag meer dan 200.000 huishoudens van energie en creëerde in haar hoogdagen werkgelegenheid voor meer dan 6.800 mensen. In 2006 kreeg de voormalige mijnsite een nieuwe bestemming als Thor Park, een technologie- en wetenschapspark.

Thor Park staat bekend als een broedplaats voor innovatie, en concentreert zich rondom het centrale thema "digging energy for the future." Het park richt zich op energietransitie, slimme productie en toepassingen voor steden van de toekomst. Hier worden ideeën omgezet in concrete producten en diensten die vandaag en morgen een positieve impact hebben. Dankzij de inspanningen van de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM, de stad Genk en KU Leuven is Thor Park getransformeerd tot een bolwerk van slimme en duurzame innovatie.

Het hoofdgebouw van Thor Park, nu bekend als Thor Central, werd in 2017 in nauwe samenwerking met Onroerend Erfgoed Vlaanderen gerenoveerd. De renovatie gebeurde zonder afbreuk te doen aan het majestueuze en impressionante karakter van de voormalige mijnsite. Met zijn nieuwe bestemming als goed uitgeruste meetingvenue, biedt Thor Central een plaats voor mensen en bedrijven om samen te komen en te groeien.

Toegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen

Als poort naar het Nationaal Park Hoge Kempen is Thor Park een schilderachtige omgeving voor bezoekers. Zij kunnen het landschap te voet of per fiets verkennen, en ontdekken natuurlijke schatten zoals Schansbroek, de Klaverberg en het Kolenspoor.

Binnen het wandelgebied rijst de terril van Waterschei op, een oude steenberg die de geschiedenis van Genks mijnbouwverleden vertelt. Bezoekers worden uitgenodigd om de terril te beklimmen en hun eigen 'Steenmannetjes' te bouwen. Het Mijndepot onthult fascinerende inzichten, begeleid door voormalige mijnwerkers. Natuurliefhebbers kunnen met een ranger het park verkennen of genieten van wandelingen en fietstochten langs Limburgse routes.