Ga verder naar de inhoud

Een reis door de tijd in As

As is een speciaal dorp met een heel bijzonder verhaal. Vele jaren lang was het een gesloten boerengemeenschap waar niemand van buiten het dorp iets te zoeken had. Als er iemand van een naburige gemeente passeerde, hadden de dorpelingen het onmiddellijk gezien: 'Wie is dat? Wat komt die hier doen?' Daar kwam echter verandering in tegen het jaar 1874. 

Een private maatschappij legde in As de spoorlijn Hasselt - Maaseik aan en richtte het station van As op, destijds nog een houten gebouw. Van toen af aan paradeerden paard en koets - en de bijhorende rijke bourgeoisie - over de nu nog gekende Stationsstraat. De vondst van steenkool in de Kempense ondergrond maakte van de spoorlijn een drukke verkeersader. Duizenden mijnwerkers pendelden dagelijks via het station van As naar hun werk in de mijnen. 

Na de sluiting van de Kempense steenkoolmijnen in de jaren 1980 bleek de lijn niet meer rendabel en verdwenen ook de laatste treinen. Het station van As dateert van 1878 en is het oudste nog bestaande station van Limburg. Aan de hand van oude postkaarten werd het station in 2001 in haar oorspronkelijke staat hersteld. Een bezoek aan het station is als het ware een korte reis in de tijd waarbij je je even in de tijd van de steenkoolmijnen waant. 

Interessant weetje

Heb je het wachthuisje aan het station van As al gezien? In dit wachthuisje schuilde de stationschef van destijds als er tijdens de oorlog een bomaanval dreigde. Want ook de Eerste en de Tweede Wereldoorlog markeerden het verrassende verleden van As.