Ga verder naar de inhoud

Kamperen naast het Kolenspoor

Wie Limburg via het bekende fietsroutenetwerk verkent, doorkruist tussen de blauwe knooppuntenbordjes 79 en 305 het unieke natuurgebied de Teut in Zonhoven. Het hoger gelegen fietspad, dat deel uitmaakt van het Kolenspoor, biedt een indrukwekkend zicht op het omliggende heidelandschap. Zeker in de nazomer, wanneer de bloeiende heide voor een prachtige paarse gloed zorgt. Vlak langs het fietspad ligt ook camping Holsteenbron. De naam verwijst naar de archeologische site ‘de Holsteen’. De verzameling van acht zandstenen vormt een stille getuige van ons prehistorisch verleden. We spraken met ondernemers Marc en Els, die samen met Marcs zoon Birgin de camping uitbaten sinds 1 januari 2020. 

Wat voor een plek is camping Holsteenbron?

“We zijn een toeristische camping in het hartje van Limburg met een 100-tal kampeerplaatsen. Daarnaast hebben we ook geïnvesteerd in onder meer comfortabele safari- en trekkerstenten, ‘glamping pods’ en bungalows. In deze accomodaties kunnen nog eens 30 mensen verblijven. De camping is geopend vanaf april tot begin november. 

Onze gasten komen uit heel de wereld. België en de buurlanden zijn goed vertegenwoordigd. Maar we mochten ook al mensen van verder weg verwelkomen, tot Tsjechië of zelfs Brazilië, Peru of Uruguay toe. Deze zomer kregen we opvallend meer bezoekers uit zuiderse landen. Zij wilden de extreme hitte in eigen land ontvluchten en zochten hier verkoeling. Zelfs op regenachtige dagen waren ze blij met ons Belgische weertje!

Tegelijkertijd krijgen we ook heel veel mensen over de vloer in onze cafetaria met groot buitenterras, die het hele jaar geopend is. Dat zijn dan vooral fietsers en wandelaars die, individueel of in groep, even halthouden voor een lekker streekbiertje of een kop koffie en taart. Vaak zijn het ook bekende gezichten: vaste bezoekers uit de buurt die regelmatig eens binnenspringen. Kortom, de camping is een echte ontmoetingsplek voor jong en oud.”

Wat spreekt de gasten die hier komen het meest aan? 

“De rust en de prachtige landschappen vormen ongetwijfeld de grootste trekpleister. De Teut is mooi in elk seizoen. Mensen maken optimaal gebruik van de sportieve mogelijkheden die de natuur hier biedt: wandelen, fietsen, maar ook mountainbiken zijn erg in trek. Het feit dat de regio uitgeroepen werd tot één van de mooiste mountainbikeplekken in Vlaanderen helpt natuurlijk een handje. We stippelden voor onze gasten een eigen fietslus op het fietsroutenetwerk uit. Zo kunnen ze alle bezienswaardigheden in de buurt ontdekken, zoals het nabijgelegen Openluchtmuseum Bokrijk en ‘Fietsen door het Water’.”

Wat is jullie persoonlijke favoriete plekje?

“Eerlijk … Het is onmogelijk om één plek te kiezen. We ontdekken zelf nog geregeld nieuwe en prachtige plaatsen in de buurt. Het was een langgekoesterde droom om iets in de toeristische sector te kunnen doen. Dat er zo’n mooie opportuniteit zo dicht bij huis zou liggen, hadden we nooit durven denken. We verkeren hier continu in vakantiestemming. Zonhoven is letterlijk het geografische hart van Limburg, het middelpunt ligt op 200 meter hier vandaan. Maar we voelen ons ook echte Limburgambassadeurs. Met de zee in West-Vlaanderen kunnen we niet concurreren, maar Limburg staat niet voor niets op de tweede plaats wat toeristische overnachtingen betreft. We verwijzen onze gasten met plezier door naar al het moois en lekkers dat de streek te bieden heeft. We werken ook nauw samen met de toeristische dienst van gemeente Zonhoven en met Toerisme Limburg.” 

“We geven met plezier een woordje uitleg over het mijnverleden en de invloed die het op de regio had.”

Marc en Els, uitbaters camping Holsteenbron

Weten de mensen dat het nabijgelegen fietspad vroeger een spoorwegverbinding was? 

“We vragen soms al lachend of de mensen met de trein gekomen zijn. Maar er zijn eigenlijk niet zoveel mensen die de geschiedenis van de streek echt kennen. We geven daarom met plezier een woordje uitleg over het mijnverleden en de invloed die dit op de hele regio heeft gehad, zoals ook het ontstaan van het fietsroutenetwerk dat hieruit voortvloeide.” 

Waar kijken jullie zelf nog naar uit?

“Achter de schermen wordt er hard gewerkt aan ‘Het Rendierjagerspad'. Dat is een initiatief van de gemeente Zonhoven, met de steun van o.a. provincie Limburg, Toerisme Vlaanderen en Agentschap Natuur en Bos. Via het Rendierjagerspad zal het verhaal achter de archeologische site Holsteen en het prehistorische verleden van Zonhoven nog beter verteld kunnen worden. Ook wij als ondernemers zijn vanaf dag één betrokken in dit verhaal. Onze camping zal als ontvangstzone ingericht worden, met onder meer een nieuwe parking en een kindvriendelijke start- en rustplek voor wandelaars. Dit gaat ongetwijfeld ook weer een nieuw publiek aantrekken.”