Ga verder naar de inhoud

Het Pomphuis verbindt verleden, heden en toekomst

Het Pomphuis in Houthalen mag je gerust een historisch gebouw noemen. Het is een overblijfsel van het mijnverleden van Houthalen-Helchteren, dat zich vlak langs het Kolenspoor afspeelde. Het werd gebouwd in 1939 om koelwater uit de Laambroekvijvers naar de steenkoolmijn te pompen. Na de definitieve sluiting van de mijn in 1992 raakte het Pomphuis in verval.

Momenteel biedt het een terugblik op de mijnnijverheid die Houthalen-Helchteren ooit in de ban had. Maar daar komt binnenkort verandering in. Het Pomphuis wordt grondig gerestaureerd. Joris Moonen, die het ontwerp uittekende met zijn atelier Midi, legt uit wat hem zo aanspreekt in het Pomphuis: “De kracht en de schoonheid die het gebouw nu al heeft, is bijzonder. Het is een stukje infrastructuur in de natuur. De natuur heeft het Pomphuis overgenomen en dat is heel interessant en mooi om te zien. We gaan het gebouw nu plantenvrij maken, maar we willen toch heel wat natuurlijke elementen behouden.” 

Momenteel is het gebouw inderdaad een stille getuige van het interessante mijnverleden. Maar we willen het Pomphuis opnieuw tot leven wekken.

Joris Moonen, Atelier Midi

Klimaatgetuige

De link tussen verleden, heden en toekomst, die wil Joris met de restauratie van het Pomphuis leggen. “Momenteel is het gebouw inderdaad een stille getuige van het interessante mijnverleden. Maar we willen het Pomphuis opnieuw tot leven wekken.” Net als vroeger zal er water vanuit de Laambroekvijvers opgepompt worden van het gebouw in het midden van de vijvers naar de filtertoren. “Het systeem werkt op basis van zonne-energie. Hoe meer de zon schijnt, hoe meer water opgepompt wordt. Zo ontstaat er een nevelwolk. Het water komt zo in een bassin terecht en dat zorgt voor een vernatting van de omliggende natuur.” 

Op die manier is het Pomphuis een klimaatgetuige. Het vormt een ecosysteem op zichzelf dat een afdruk is van de klimaattoestand. Want hoe meer zonneschijn, hoe natter het omliggende gebied zal worden. “Daarnaast willen we dat het water dat opgepompt wordt ook een afdruk achterlaat op een wand van het Pomphuis. Zo creëren we een dynamische afdruk van het klimaat en is er ook een stukje natuurlijke kunst aanwezig.”

Beleving staat centraal

Joris hoopt dat veel bezoekers het vernieuwde Pomphuis zullen ontdekken. “We willen de mensen iets bijleren. In de eerste plaats over de toekomstige functie van het Pomphuis, maar ook het mijnverleden komt aan bod. En we willen de problematiek schetsen van wat het betekent voor moeraslandschap als het niet genoeg water kan vasthouden.” Toch staat de ervaring centraal. “Met de uitkijktoren, het mechanisme met de zonnepanelen en de pompen is het gebouw heel boeiend. We willen dan ook dat mensen op een spontane manier het Pomphuis kunnen ontdekken en een fijne ervaring kunnen beleven.”