Ga verder naar de inhoud
16 juli 2024

170 kilometer fietsplezier in afwachting van vervolledigen fietssnelweg Kolenspoor

Het Kolenspoor ligt er nog niet volledig, maar toch kan je nu al een stuk genieten van wat de fietssnelweg in de toekomst in petto heeft. Vandaag lanceerden de zeven Kolenspoorgemeenten en provincie Limburg een fietskaart met vier fietslussen dwars door het Limburgse mijnverleden. 

Fietskaart

De vier fietslussen tellen elk ongeveer 40 à 50 kilometer. Goed voor 170 kilometer en talloze uren fietsplezier. De lussen leiden je langs de mooiste natuur, uitkijkpunten en erfgoedsites die As, Beringen, Genk, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Maasmechelen en Zonhoven rijk zijn. De nieuwe fietskaart, een samenwerking tussen de Kolenspoorgemeenten en de provincie Limburg, werd vandaag gepresenteerd in Heusden-Zolder. Naast de fietskaart werd ook een fotobord onthuld. Dat is de voorbode van een bredere zichtbaarheidscampagne voor het Kolenspoor.

Gedeputeerde van Mobiliteit, Milieu en Natuur van Provincie Limburg Bert Lambrechts: “Ook al ligt het Kolenspoor er nog niet volledig, dat moet de mensen niet tegenhouden er met de fiets op uit te trekken. We hebben samen met de gemeenten de mooiste plekjes rondom het Kolenspoor gebundeld in vier prachtige routes. Uiteraard kom je langs de mijnsites zelf, maar je ontdekt net zo goed plekjes zoals de uitkijktoren in As of het Pomphuis aan de Laambroekvijvers in Houthalen-Helchteren. Ideaal voor een fietstocht op een zonnige weekenddag.”

De fietskaart met de fietslussen is beschikbaar bij de gemeenten As, Beringen, Genk, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Maasmechelen en Zonhoven en online via kolenspoor.be. De komende weken zal de fietskaart ook op verschillende locaties in de gemeenten worden uitgedeeld.

Fietssnelweg Kolenspoor

De fietslussen lopen gedeeltelijk over het Kolenspoor, de vroegere spoorverbinding tussen alle mijnsites. Een groot deel van het vroegere treinspoor is vandaag al omgebouwd tot fietssnelweg. Andere stukken worden nog opgeknapt of aangelegd. 

Gedeputeerde van Ruimtelijke Ordening van Provincie Limburg Inge Moors: “Eind 2020 kocht het provinciebestuur een belangrijk stuk van de Kolenspoorbedding over van de NMBS. De historische verbinding is een corridor tussen belangrijke Limburgse gemeenten die een rijke en gemeenschappelijke geschiedenis bezitten. Met het Kolenspoor zetten we stappen vooruit in de ruimtelijke ontwikkeling. Het is een mooie investering met veel potentieel voor vernieuwende economische ontwikkelingen, meer beleving en de verbinding van unieke landschappen en waardevolle natuur. Ook op vlak van innovatieve en duurzame mobiliteit is dit een belangrijk project. De volledige fietssnelweg is vandaag nog niet fietsklaar, maar om de mogelijkheden van het Kolenspoor nu al in de kijker te zetten, lanceren we samen met de gemeenten deze fietskaart.”

Werken aan fietspad van Genk naar As

Eén van de ontbrekende delen van de toekomstige fietssnelweg is het stuk tussen Genk en As. De plannen voor dat fietspad van 12 kilometer tussen het station van As en industriezone Genk-Noord zijn helemaal klaar. De aannemer is op het terrein van start gegaan met de voorbereiden werken. Tegen de zomer van 2025 moet het nieuwe fietspad de eerste fietsers kunnen ontvangen. 

“In de plannen voor het fietspad tussen Genk en As zijn ecologische maatregelen opgenomen om de natuur rondom de fietssnelweg te beschermen. In de marge van het volledige project bekijkt de provincie bovendien een veel ruimer natuurbeheersplan om de natuurgebieden rondom het Kolenspoor beter te verbinden,” aldus gedeputeerde Lambrechts.